Den passionerade jägaren och Leica Pro hunter Oliver Dorn reste till västra Jämtland i ett höstligt Sverige, utrustad med en Leica avståndsmätarkikare Geovid HD-B 42 och ett Leica Magnus 1.8–12 x 50 i kikarsikte, för att låta sig övertygas av de båda produkternas robusthet och effektivitet i den svenska vildmarkens råa höstväder.

Jakt i Sverige är så oskiljbart förenat med min egna jaktpassion, att den tog mig dit på älgjakt för tredje gången på kort tid förra året. Det som förtrollar mig är timmarna när man spårar upp viltet, oavsett om det är en kalv, ko eller tjur, att lyssna efter den duktiga hundens ståndskall och att slutligen försiktigt närma sig det ställda exemplaret. Att gå, vandra, ja springa, med allt som man behöver för en dag i vildmarken på sin rygg, utrustad med en teknik, som jag kan lita på fullt ut – det är jakt som jag verkligen tycker om.

En typiskt jaktdag i Medstugan börjar framåt halv tio efter en stadig frukost. Morgonen bjuder på tät, fuktig dimma. Jag är nyfiken på hur lasern i min Geovid HD-B 42 kommer att reagera på dimman. Vi kör till ett av de kringliggande bergen med Johan Persson, arrangören, och en av hans hundar i hans pickup. Långa ansikten, eftersom dimman håller i sig. Då bestämmer vi oss för att lämna fordonet och till fots ta oss upp till jaktstugan på bergsknallen på andra sidan. Framåt ettiden når vi en öppen yta, vars utsträckning jag kan uppskatta väl genom dimman tack vare min Geovid avståndsmätarkikare. I dag är Johans nordiska spetshund Snöa med, en erfaren tik. Det är en tryckt stämning eftersom solen fortfarande kämpar för att ta sig igenom dimman. Jag spanar efter vilt med min Geovid. På lite avstånd urskiljer jag älgvilt i rörelse.

Dimjakt och god jaktlycka

Den integrerade avståndsmätarens laser mäter exakt 322 meter genom diset. Johan aktiverar Snöas lokaliseringshalsband och skickar iväg henne. Vi fortsätter vår väg uppför. Regelbundet stöter vi på älgspillning och -bäddar. Betydligt oftare än på mina föregående resor till Norrbotten eller Västerbotten. Dimman trycker och det är fuktigt, ja nästan blött. Vi tar en kort paus för att vila och kontrollera utrustningen. Stora daggdroppar pärlar sig på den kvävefyllda jaktoptiken. En blick genom min Magnus i 1.8-12 x 50 visar att jag kan lita på Leica-tekniken. Sedan händer det – trackersystemet indikerar att Snöa har hittat vilt. Displayen visar “ståndskall”. Solen kämpar ännu hårt genom dimman. Och förlorar.

Vi tar en titt. Snöa står baken en kulle som vi måste ta oss över. Frågan är om hunden lyckas hålla kvar viltet där. Om inte, så finns det flera flyktriktningar för viltet – vår nuvarande plats är en av dem. Beslutet fattas snabbt: Vi vandrar snabbt upp för kullen för att fatta ytterligare beslut där. Vi tar oss hastigt upp tvärs över den högra sluttningen. Det går raskt genom buskar och snårskog utan att jag tänker på den högvärdiga optiken på vapnet och på mitt bröst. Dimman hänger fortfarande tätt över marken och solen arbetar med full kraft. Det rinner svett längs min rygg. Kommer sikten räcka för ett säkert resultat, ett skott? Snabba blickar på trackerenheten ger välkomna andningspauser tills vi har nått bergsryggen.

Snöa står rakt framför oss. Det är bara 250 meter mellan oss. Vinden kommer från vänster, bra. Vi skyndar oss ner för hanget, så tyst som möjligt. 100 meter, nästan inga skydd framför oss. Vi riktar in oss på att kunna ta ett skott från en klippa. Snöas ursinniga skall ljuder högt. I Geovid observerar jag en rörelse i den höga skogen. Lasern mäter 80 meter genom dimsjoken.

Där är den – en kraftig tjur. Inget fritt skottfält. Älgen tar av åt vänster och framför våra ögon hoppar han över till en rågata, för att öka avståndet mellan oss med snabba kliv. Vi följer skyndsamt efter mot vinden och vandrar hela tiden parallellt på ett avstånd på minst 150 meter. 15 till 20 minuter, tiden flyger. Nu närmar älgen sig oss – en blick på trackern visar oss en rågata som måste ligga till höger framför oss, Snöa och älgtjuren. 80 meter avstånd till viltet, vi vandrar vidare. 50 meter, rågatan öppnar sig framför oss. Vi går ner på knä, jag laddar vapnet, vrider Magnus kikarsiktet till den minsta förstoringen för att ha ett så brett synfält som möjligt, redo för min attack: Älgen tar, som förmodat och som vi har hoppats, rågatan för att snabbare ta sig uppåt.

I lätt dimma visar den tydliga bilden i Leica Geovid hans huvud och hals – det är DEN tjuren. Nu måste det gå snabbt. Jag tar upp vapnet och attackerar instinktivt: Det finns ingen nyckellåseffekt som stör bilden. Det extremt breda synfältet visar mig en tydlig, ljus bild och jag har tjuren fast i det kristallklara, belysta riktmedlet. Skottet smäller. Tjuren rycker till, vänder sig åt höger och flyr upp för ett hang genom tät granskog. Hunden springer efter, skäller, försvinner från vårt synfält och… står, förstummad. Vi väntar en liten stund innan vi följer efter. Tjuren ligger med hjärtskott, utskottshålet ligger lite långt fram, mellan granarna och Snöa bredvid honom. Jag betraktar den åtta år gamla tjuren: Lön för en utmattande förföljningsjakt.

Johan, Snöa och jag sitter bredvid älgen för att visa honom en sista respekt. Sedan går allt av sig själv, vi lotsar våra båda följeslagare via mobiltelefon och med rop till oss. Johan kallar efter en medarbetare till oss via kommunikationsradion, som ska transportera älgen ner till jaktstugan med en tung ATV och släde.

När slutligen allt är fixat och viltet är omhändertaget tar vi för sista gången under denna resa en lite försenad middagsrast. Bredvid oss ligger den nu orörliga jätten, objektet för vår jakt. Jag är mycket tacksam för detta jakttillfälle med Johan, hans hundars utmärkta arbete och den robusta Leica-tekniken, som jag kan kunde lita på i vått och torrt under denna händelserika typ av jakt. Även denna Sverigeresa har bekräftat mina tidigare erfarenheter. Om man älskar orörd natur, aktiv jakt och människor med okonstlad, öppen natur, måste man helt enkelt söka sin jaktlycka i Sverige.

 

Utrustningslåda
Avståndsmätarkikare: Leica Geovid HD-B 42
Kikarsikte: Leica Magnus 1.8–12 x 50 i
Vapen: Merkel Helix Noblesse i kaliber .30-06
Ammunition: Norma Ecostrike
Ryggsäck: Bergans
Jacka: Filson

 

Hitta din närmaste Leica butik här.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *